[email protected] | T: 25510-88430

Τρίτη, 26 /11/ 2024
Search

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Οι θέσεις μάχης των κομμάτων στην πολιτική σύγκρουση

Τις αρχικές θέσεις μάχης των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο θερμό πολιτικό μέτωπο που διαμορφώνει η υπόθεση των συνακροάσεων αποκάλυψε η χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Από την μια πλευρά ΝΔ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση, ζητούν ευρεία και ουσιαστική έρευνα για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ κατά την τελευταία δεκαετία. Τα 4 κόμματα δεν συγκροτούν ενιαίο πολιτικό μέτωπο, συμφωνούν όμως στην ανάγκη ανάδειξης των δυσλειτουργιών και των σκοτεινών σημείων του θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Από την άλλη πλευρά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν τον περιορισμό της έρευνας στην υπόθεση του κ. Νίκου Ανδρουλάκη και στα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης.

Συμπερασματικά, το σύνολο των κομμάτων συμφωνεί επί της αρχής για την ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση παρακολουθήσεων, διαφωνεί όμως ως προς τον χρονικό ορίζοντα της έρευνας.

Οι διαφωνίες και η τελική στάση που θα κρατήσει το κάθε κόμμα αποτελεί καταλυτικό στοιχείο για την εξέλιξη της υπόθεσης στο κοινοβούλιο καθώς για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής απαιτούνται τουλάχιστον 120 θετικές ψήφοι. Εως αυτή την ώρα έχει κατατεθεί μια πρόταση για σύσταση εξεταστικής από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που περιορίζει την έρευνα στους χειρισμούς της παρούσας κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί και την πρώτη ύλη πάνω στην οποία τα υπόλοιπα κόμματα διαμορφώνουν την δική τους στάση.

Με βάση λοιπόν τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και με δεδομένη την στάση της ΝΔ που ζητά έρευνα για όλη την τελευταία δεκαετία (2012-2022) οι συνθήκες στο μέτωπο της αντιπολίτευσης διαμορφώνεται ως εξής – τουλάχιστον προς ώρας:

Με την πρόταση που υπογράφουν οι 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ συμφωνούν οι 85 της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Το άθροισμα δίνει 107 βουλευτές, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή και χρονική επέκταση της έρευνας.

Η Χαριλάου Τρικούπη δεν διαφωνεί ευθέως με την εξέταση των πεπραγμένων προηγούμενων κυβερνήσεων αρκεί – όπως υποστηρίζει – να υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για παράτυπες ή παράνομες παρακολουθήσεις. Από την άλλη πλευρά όμως η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία αναδρομικότητα.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε μικροκομματικά παιχνίδια της πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επισημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις για παράνομες παρακολουθήσεις κατά τα προηγούμενα έτη και επικαλείται την υπόθεση “συνακροάσεων” στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ το 2016. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Παφίλης μιλώντας με δημοσιογράφους σημείωσε δε πως «το ΚΚΕ στηρίζει τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάσει και την υπόθεση Ανδρουλάκη, δημοσιογράφων και την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφωνικού κέντρου των γραφείων της ΚΕ του κόμματος πριν από 6 χρόνια. Θεωρούμε δεδομένο πως η έρευνα της εξεταστικής θα πάει προς τα πίσω χρονικά. Το πιο σημαντικό είναι να αναδειχθεί το τερατώδες θεσμικό πλαίσιο που όχι μόνο δεν προστατεύει, αλλά καταργεί το δικαίωμα του απορρήτου των επικοινωνιών» ενώ σε ερώτηση σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει το ΚΚΕ στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την εξεταστική απάντησε: «Θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί, γιατί είναι λίγο ασαφή τα πράγματα. Δεν αποκλείουμε να καταθέσουμε και δικιά μας ξεχωριστή πρόταση (σ.σ. για την χρονική επέκταση της έρευνας στο 2016 ώστε να συμπεριλάβει τις καταγγελίες του Περισσού) και να απαιτήσουμε να συμπεριληφθεί. Αφού όλοι θέλουν φως και άπλετη διαφάνεια, να συμπεριλάβουν και τη δική μας πρόταση».

Σύμφωνα με πληροφορίες υπέρ της χρονικής επέκτασης της έρευνας τοποθετήθηκαν και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25 χωρίς ωστόσο να το θέτουν ως προαπαιτούμενο για την τελική στάση που θα τηρήσουν στην κρίσιμη ψηφοφορία της Δευτέρας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ώρες μετά από συνεδρίαση των αρμόδιων οργάνων.

Χρονοδιάγραμμα

Πέραν αυτών, τα μέλη της Διάσκεψης αποφάσισαν το εξής χρονοδιάγραμμα:

– Σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την Τετάρτη 24/8 για την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη καθώς με τις πρόσφατες αλλαγές που επέφερε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απαιτείται η έγκριση του διορισμού του από τα μέλη της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής επιτροπής.

– Την Παρασκευή 26/8 η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να εκφραστούν οι θέσεις και οι απόψεις των κομμάτων για τα πρόσφατα γεγονότα αλλά και για το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινούνται οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

– Την Δευτέρα 29/8 η συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ (ή και νέας που θα έχει κατατεθεί από άλλη ΚΟ) για σύσταση εξεταστικής επιτροπής

– Την Τετάρτη 31/8 η έναρξη των εργασιών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την εξέταση της ίδιας υπόθεσης αλλά και για την διερεύνηση των καταγγελιών του ΚΚΕ που αφορούν συνακροάσεις την περίοδο 2016. Οι σχετικές προτάσεις ζητούν την κλήση για ακρόαση του νυν και τεως διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη και Παναγιώτη Κοντολέοντα αντίστοιχα, του τέως γγ της κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη, του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, της εισαγγελέως της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου και των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Κυριάκου Πιερρακάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ προσανατολίζεται να ζητήσει την παρουσία και ακρόαση των πρώην διοικητών της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη (2015 – 19) και Θεόδωρου Δραβίλλα (2012 -15).