Στον Έβρο πρόκειται να βρεθεί την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022 ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής, προκειμένου να εκπροσωπήσει της Ελληνική Πολιτεία στην τελετή εγκαινίων του Ευκτήριου Οίκου Αλεβιτών (Τζεμ Εβίτ).
Ο Ευκτήριος Οίκος Αλεβιτών του Μεγάλου Δερείου, είναι στην Ελλάδα ο πρώτος, εκτός Τεκέ, χώρος προσευχής για τη θρησκευτική κοινότητα των Αλεβιτών, που τον Απρίλιο του 2021 πήρε άδεια λειτουργίας.
Οι Αλεβίτες στη χώρα μας υπολογίζονται σε περίπου 3.000 και κατοικούν κυρίως στα ορεινά χωριά της Θράκης, όπως η Ρούσσα, το Μέγα Δέρειο, ο Πετρόλοφος, η Μυρτίσκη κ.ά.
Ο Ευκτήριος οίκος, λειτουργεί ως χώρος συγκέντρωσης και προσευχής και η δημιουργία του αποτέλεσε ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τους Αλεβίτες της περιοχής, καθώς διέθεταν χώρους προσευχής στην περιοχή όπως είναι το τέμενος της Ρούσσας, αλλά τους το υφάρπαξε το σουνιτικό Ισλάμ.
Οι Αλεβίτες αποτελούν θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα και έχουν ισχυρές διαφορές με τους σουνίτες και τους σιίτες. Ενδεικτικά, στους Αλεβίτες η γυναίκα έχει ισότιμη σχέση με τον άνδρα, είναι θεσμοθετημένη η μονογαμία, ενώ καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά στην καθημερινότητά τους, πράγμα απαγορευμένο για τους περισσότερους άλλους μουσουλμάνους. Επίσης, στους Αλεβίτες έχει μεγάλη σημασία η μουσική – είναι κάτι αντίστοιχο με τις ψαλμωδίες των χριστιανών. Να σημειωθεί ότι κάποιοι δεν θεωρούν τους εαυτούς τους μουσουλμάνους, άλλοι νιώθουν ότι αποτελούν παρακλάδι του Ισλάμ, ενώ και ανάμεσα στις κοινότητες των Αλεβιτών παρατηρούνται μικρές ή μεγάλες διαφορές.
Υπενθυμίζεται πως τον Ευκτήριο Οίκο των Αλεβιτών στο Μέγα Δέρειο, επισκέφθηκε τον Απρίλιο 2022 και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία συνομίλησε με τον διευθυντή του μειονοτικού σχολείου Μουμίν Πιρελλί, την πρόεδρο του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ιμπραχήμ Χαιρέ και γυναίκες του χωριού. Μάλιστα ο Μουμίν Πιρελλί δήλωσε μιλώντας στην ΠτΔ χαρακτηριστικά: «Είμαστε υπερευχαριστημένοι, ευγνώμονες για τη χώρα που ζούμε».