16 υπεράνθρωποι, 6 οργανωμένες αποστολές, 4369 στρέμματα κάλυψης, 15 κατασβέσεις μικροεστιών, 12 διασώσεις ζώων, πάνω από 100 παρατηρήσεις υγιών πτηνών, πάνω από 50 παρατηρήσεις υγιών ερπετών και αμφίβιων, 12 παρατηρήσεις υγιών θηλαστικών (ζαρκάδια, λαγοί), δυστυχώς πάνω από 30 καμένες χελώνες και άλλα ερπετά και, τέλος, 420 λίτρα απορριμμάτων που συνελέγησαν από τα σημεία κατάσβεσης είναι οι αριθμοί που αποτυπώνουν την προσπάθεια της ομάδας στο πεδίο.
Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο φράγμα Λύρας στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022, το εθελοντικό κίνημα Save Your Hood βρισκόταν σε ετοιμότητα, λαμβάνοντας συνεχή ενημέρωση από τα μέλη των τοπικών ομάδων και επικοινωνώντας με τους αρμόδιους φορείς και οργανώσεις προκειμένου οι εθελόντριες και οι εθελοντές μας να συνδράμουν με κάθε δυνατό τρόπο στις προσπάθειες κατάσβεσης και διάσωσης της άγριας ζωής.
Εκπαιδευμένοι εθελοντές βρέθηκαν στο πεδίο βοηθώντας τις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ από την 6η μέρα ομάδα από την Αθήνα και εθελόντριες και εθελοντές από τις τοπικές ομάδες του κινήματος απο Αλεξανδρούπολη και Διδυμότειχο, έδρασαν ερευνώντας για άγρια ζώα σε κίνδυνο στις πυρόπληκτες εκτάσεις περιμετρικά των ενεργών μετώπων και σβήνοντας ενεργές μικροεστίες που θα μπορούσαν να δώσουν αναζωπυρώσεις ικανές να κάψουν ό,τι έχει παραμείνει αλώβητο από την πυρκαγιά.
Οι αποστολές πραγματοποιήθηκαν σε άμεση συνεννόηση με την τοπική ομάδα της WWF Greece, την Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου, Δαδιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Θράκης και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Κοινή αποστολή πραγματοποιήθηκε την 6η μέρα με την ομάδα της ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, ενώ η ομάδα παραμένει σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει. Σημαντική ήταν η προσφορά των εθελόντριων και των εθελοντών της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος ‘Ανθρωπος» που μαγείρευαν ακούραστα για όλους τους εθελοντές και θα συνεχίσουν το πολύτιμο έργο τους για όσο καιρό χρειαστεί.
Οι πρώτες μέρες της πυρκαγιάς ήταν πολύ δύσκολες καθώς οι συνεχείς εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δυσχέραιναν το έργο της κατάσβεσης. Υπήρχε έκδηλη ανησυχία για τις φωλιές και τα νεαρά πτηνά, για τον πυρήνα του δάσους αλλά και για κατοικημένες περιοχές, καλλιέργειες και ποιμνιοστάσια κοντά στα μέτωπα. Επίσης, οι αναζωπυρώσεις και οι νέες εστίες που ξεπηδούσαν συνεχώς δεν άφηναν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Τα χαμόγελα των εθελοντών επέστρεψαν όταν μαυρόγυπες και ασπροπάρηδες (τα πλέον απειλούμενα και χαρακτηριστικά είδη του πάρκου) ξεκίνησαν και πάλι να πετούν πάνω από τις καμένες και άκαυτες εκτάσεις την έβδομη μέρα της πυρκαγιάς, αφού ο καπνός καταλάγιασε και ήδη από την προηγούμενη μέρα είχε τοποθετηθεί τροφή στην ταΐστρα. Παρατηρήθηκαν επίσης μαυροπελαργοί, όρνια, γερακαετοί και πολλά είδη μικρόπουλων να αναζητούν τροφή ακόμα και μέσα στο καμένο δάσος, κάνοντάς μας να αισιοδοξούμε για την επόμενη μέρα.
Η Ήρα Θεοφίλου, εθελόντρια του κινήματος και μέλος της εκπαιδευμένης ομάδας αναφέρει:
«Το Save Your Hood αναμένει τα πορίσματα και τις ανακοινώσεις των αρχών και είναι έτοιμο να συμβάλλει και πάλι με κάθε τρόπο. Μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας, οι εθελοντές πιστεύουν ότι οι αρμόδιες αρχές θα πράξουν τα δέοντα για την διαφύλαξη αυτού το πολύτιμου αγαθού και θα ληφθούν οι κατάλληλες, επιστημονικά και κοινωνικά αποδεκτές, αποφάσεις.
Η ομάδα θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, καθώς η συνθήκη εγείρει σχετική ανησυχία ως προς τα επόμενα βήματα. Τέλος, καθώς ακόμα τα αίτια πρόκλησης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς διερευνώνται και προκύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία, σχετικά με παραλείψεις αρμοδίων στον τομέα της πρόληψης, δεν μπορούμε παρά να τονίσουμε την ανάγκη ουσιαστικής επικοινωνίας και συνεργασίας όλων όσοι εμπλέκονται στη διαχείριση και προστασία της προστατευόμενης περιοχής.
To Save Your Hood εκφράζει ένα τεράστιο ευχαριστώ προς τα μέλη μας σε Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Δαδιά, Τυχερό, Φυλαχτό, Σουφλί και Λευκίμμη για την άμεση ανταπόκριση, την καθοδήγηση και την συνδρομή τους στην προσπάθεια να προστατευτεί το πολύτιμο, αλλά εύθραυστο, εθνικό πάρκο. Ευχαριστούμε, επίσης, τον Κώστα Ποϊραζίδη, καθηγητή Περιβάλλοντος, πρώην πρόεδρο του (πρώην) Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς και άριστο γνώστη της περιοχής για τις γνώσεις που μας μετέδωσε ενώ ο χρόνος του ήταν περιορισμένος και η φωτιά μαινόταν. Ευχόμαστε ολόψυχα να επιστρέψουν γρήγορα τα χαμόγελα στα γεμάτα αγάπη πρόσωπά σας και η γαλήνη μέσα σας ώστε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε και να μοιράζεστε μαζί μας την θάλασσα του