[email protected] | T: 25510-88430

Τετάρτη, 01 /05/ 2024
Search

Αλεξανδρούπολη: Έκρηξη δραστηριότητας στον Λιμένα – 200.000 τόνοι σιτηρών από Ουκρανία θα περνάνε από αυτό κάθε μήνα

Η Αλεξανδρούπολη, η μικρή πόλη στην εσχατιά της χώρας μόλις 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, μετατρέπεται σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο στην πράξη.

Η Αλεξανδρούπολη έχει μετατραπεί σε μια ταχέως εξελισσόμενη πόλη που δεν βασίζεται πλέον μόνο στην προσέλκυση τουριστών από την Τουρκία και τα Βαλκάνια ως προορισμός του Σαββατοκύριακου!

Έκρηξη της δραστηριότητας του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Η γεωγραφία του λιμανιού το καθιστά ελκυστικό για τους σχεδιαστές logistics του ΝΑΤΟ. Βρίσκεται στο Θρακικό – Αιγαίο Πέλαγος, με καλές οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις βόρεια μέσω της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας. Συγκεκριμένα, παρέχει πρόσβαση στην Ουκρανία μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας, με τον λιμένα ως ενδιάμεσο σταθμό. Έτσι, επιτυχάνεται η αποφυγή διέλευσης από τη Μαύρη Θάλασσα, την οποία περιπολεί η Ρωσία, και ο Βόσπορος, ένα σημείο που ελέγχεται από την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ιδιότροπο.

Ο Λιμένας της Αλεξανδρούπολης, πλέον έχει πλεονάζουσα χωρητικότητα, σε αντίθεση με τα δύο μεγαλύτερα ελληνικά λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά (τα οποία τυγχάνει να διοικούνται επίσης από εταιρείες με συνδέσμους με, αντίστοιχα, τη ρωσική και την κινεζική κυβέρνηση).

Γεωργαντάς: 200.000 τόνοι σιτηρών από Ουκρανία θα περνάνε από Αλεξανδρούπολη κάθε μήνα

Αξίζει δε να σημειωθεί πως για την πόλη της Αλεξανδρούπολης και ειδικότερα για τον Λιμένα, “ανοίγονται” νέοι δρόμοι καθώς μόλις πριν λίγα 24ωρα, οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στο Συμβούλιο της 18ης Ιουλίου, συζήτησαν σχετικά με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και με την έγκριση των στρατηγικών σχεδίων.

Αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη διαδικασία προετοιμασίας σε εθνικό επίπεδο και τόνισαν την ανάγκη να εγκριθούν τα στρατηγικά σχέδια το συντομότερο δυνατόν. Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης για τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στην εν εξελίξει εφαρμογή της νέας πράσινης αρχιτεκτονικής. Τόνισαν επίσης την ανάγκη για μια ισορροπημένη λύση, αφενός, για την επίτευξη των στόχων σχετικά με το περιβάλλον, το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, και, αφετέρου, για την κατοχύρωση της επισιτιστικής ασφάλειας.

Συζήτησαν περαιτέρω για την εφαρμογή των λωρίδων αλληλεγγύης της ΕΕ και των σχετικών πλατφορμών αντιστοίχισης που έχουν δημιουργηθεί για να βοηθήσουν στη μεταφορά των σιτηρών από την Ουκρανία.

Ο Έλληνας Υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, επισήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης στον παγκόσμιο εφοδιασμό με σιτηρά, επιβεβαιώνοντας τη δυνατότητα της χώρας να συνεισφέρει ουσιωδώς στην μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία μέσω των λιμένων Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης. Σε αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσε για δυνατότητες αποθήκευσης 20.000 τόνων στο λιμένα Θεσσαλονίκης με προοπτική πολλαπλασιασμού τους σε 38.000 σε αποθήκες του σιδηροδρομικού δικτύου μεταφοράς. Επίσης, αναφέρθηκε σε δυνατότητες αποθήκευσης και μεταφόρτωσης έως 200.000 τόνων σιτηρών το μήνα από τον λιμένα Αλεξανδρούπολης, κατόπιν προτεινόμενων προσαρμογών του υπάρχοντος εξοπλισμού, με ενωσιακούς πόρους.

Ο κ Γεωργαντάς μάλιστα, επανέλαβε την ανάγκη συνεχούς στήριξης των γεωργών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από την τεράστια αύξηση των τιμών των αγροτικών εφοδίων και τους υφιστάμενους περιορισμούς στις εξαγωγές λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.