info@deltatv.gr | T: 25510-88430

Πέμπτη, 28 /09/ 2023

Ελληνοτουρκικά: Διπλό ταμπλό σε Ανατολική Μεσόγειο και Θράκη – Τι επιδιώκει Άγκυρα

Μπορεί οι ανακοινώσεις για το πλωτό τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπουλχαμίντ Χαν» να έχουν σημάνει συναγερμό στην ελληνική διπλωματία τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει σημάνει συναγερμός ώστε να εξεταστούν τα σενάρια, αναφορικά με το που θα κινηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και τρόπους αντίδρασης επί του πεδίου. Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Εξωτερικών , η προσοχή δεν είναι στραμμένη μόνο εκεί, αλλά δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη Θράκη .

Ήδη οι δυο ανακοινώσεις μέσα σε 10 ημέρες από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στις οποίες καταγγέλλουν την Ελλάδα για αποφάσεις που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα, φανερώνουν την πρόθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εντάξει στην προεκλογική του ατζέντα και τη Θράκη.

Υπενθυμίζεται δε , πως από τη μέρα του θανάτου του ψευδομουφτή Αχμετ Μέτε στις 14 Ιουλίου, η τουρκική διπλωματία ανέπτυξε μεγάλη κινητικότητα και με όχημα την εκλογή του νέου ψευδομουφτή δεν αποκλείεται να θελήσει να προκαλέσει αναταραχή στον μουσουλμανικό πληθυσμό, να δείξουν τη δύναμή τους στην περιοχή.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας έστειλε συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέδωσε ανακοίνωση, ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ παρέστη στη κηδεία του, επίσκεψη στην περιοχή πραγματοποίησε και πρώην πρωθυπουργός Αχμετ Νταβούτογλου, ενώ αρκετός κόσμος μεταφέρθηκε στη Θράκη με ναυλωμένα λεωφορεία.

Άλλωστε, η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον ορισμό των μουφτήδων αποτέλεσε ¨γροθιά στο στομάχι¨για την Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο Μουφτής θα εξακολουθήσει να διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας καθώς, έχει δικαστικές αρμοδιότητες λόγω της εφαρμογής της Σαρία και τυχόν εκλογή του θεωρείται αντισυνταγματική.

Ο νόμιμος μουφτής θα επιλέγεται μέσα από έναν κατάλογο με τους επικρατέστερους υποψηφίους, τους οποίους θα αποφασίζει ένα σώμα από επίλεκτα μέλη της μειονότητας, ιμάμηδες, θεολόγους.

Η Άγκυρα έσπευσε να κατηγορήσει την Αθήνα ότι παραβιάζει το άρθρο 40 της συνθήκης της Λωζάννης και δεν επιτρέπει στην μειονότητα να επιλέξει μόνη της τους μουφτήδες.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί ψηφοφορία σε όλα τα μέλη της μειονότητας της Ξάνθης, όταν το τουρκικό γεωτρύπανο θα έχει θεωρητικά ξεκινήσει τις εργασίες του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκαν επίσης ότι το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής ζήτησε από του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν να κινητοποιηθούν νια να προσελκύσουν ψηφοφόρους για τη συγκεκριμένη ψηφοφορία.

Ο κ. Ζεϊμπεκ μάλιστα σύμφωνα προκάλεσε με τη στάση του καθώς εξαπέλυσε επιθέσεις κατά της ελληνικής πολιτείας.

Στην Αθήνα πάντως αναμένουν ότι οι τόνοι θα ανέβουν για τη Θράκη και άλλο προκειμένου να ενεργοποιήσουν αντανακλαστικά της φιλήσυχης μουσουλμανικής μειονότητας και να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη ενόψει των εκλογών στη γειτονική χώρα το 2023.

Γι’ αυτό και το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, με αφορμή την αντίδραση της Τουρκίας στον νέο νόμο για τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών που ψηφίσθηκε πρόσφατα από την Βουλή, την κατηγορεί ότι διαστρέφει και πάλι την πραγματικότητα και ότι προκειμένου να εξυπηρετήσει το αφήγημά της, ηθελημένα παραποιεί την αλήθεια.