[email protected] | T: 25510-88430

Τετάρτη, 30 /10/ 2024
Search

Ενώθηκαν με τη μουσική τους Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος (pic)

Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου φιλοξένησε τον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού, τη μουσικοχορευτική ομάδα από το χωριό Ασβεστάδες Έβρου και τη χορευτική ομάδα «Γλεντιστάδες» του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου η «Αναγέννηση»

Η αυλή της Αξιοθέας γέμισε την Παρασκευή το βράδυ με τους ρυθμούς, τους χορούς και τα τραγούδια τριών ιδιαίτερων περιοχών –από την πλούσια δημοτική παράδοση του περιφερειακού Ελληνισμού–, της Θράκης, του Αιγαίου και της Κύπρου.

Η εκδήλωση έφερε στο Αρχοντικό της Αξιοθέας καταξιωμένους καλλιτέχνες και αυθεντικούς λαϊκούς ποιητές και ερμηνευτές, οι οποίοι οδήγησαν το κοινό στις ρίζες της απλής και συνάμα τόσο υψηλής τέχνης του λαϊκού μας πολιτισμού.

Συγκινητικές ήταν οι σύντομες παρεμβάσεις που έκαναν στην αρχή της παράστασης oι επικεφαλής των τριών ομάδων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα του Μιχάλη Πιερή και στη συμβολή του για την εδραίωση και εξέλιξη του προγράμματος «Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος» που πρωτοπαρουσιάστηκε με δική του πρωτοβουλία στο Φεστιβάλ της Αξιοθέας το 2001.

Έκτοτε οι τρεις σύλλογοι με γερούς δεσμούς φιλίας συνεργάζονται –και με το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου– σε σταθερή βάση για την προβολή της γνήσιας μουσικοχορευτικής παράδοσης του Ελληνισμού και τη μεταλαμπάδευση αυτής της μεγάλης κληρονομιάς στις νέες γενιές.

 

thraki-aegeo-kypros_5.jpeg

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρέμβαση του Κωστή Κουλουμή ο οποίος από το μπαλκόνι του Αρχοντικού της Αξιοθέας, έπαιξε το πιθκιαύλι του και αφιέρωσε στον Μιχάλη Πιερή ένα τσιαττιστό.

Το μουσικό μέρος της παράστασης ανέλαβαν και κράτησαν οι δεξιοτέχνες μουσικοί Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Κώστας Λιγούδης (φλογέρα, κλαρίνο), Γιώργος Συμεωνίδης (γκάιντα), Κώστας Καραγιάννης (κρουστά) και Βερόνικα Αλωνεύτου (σαντούρι), η τραγουδίστρια από τους Ασβεστάδες Λίτσα Ουλιανούδη και το Μουσικό Σχήμα «Αντάμα» με την Άννα Αριστείδου στο τραγούδι και την ταμπουτσιά, τον Νικόλα Βρυώνη στο βιολί και τον Χαράλαμπο Θεοδώρου στο λαγούτο.

 

Για δυόμισι ώρες, πενήντα περίπου στο σύνολο μουσικοί, τραγουδιστές και χορευτές (ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού, η μουσικοχορευτική ομάδα από το χωριό Ασβεστάδες Έβρου και η χορευτική ομάδα «Γλεντιστάδες» του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου η «Αναγέννηση»), παρουσίασαν μια μοναδική, πολύχρωμη και ζωντανή μουσικοχορευτική παράσταση η οποία προς το τέλος εξελίχθηκε σε γνήσιο παραδοσιακό πανηγύρι με τη συμμετοχή του κοινού της Αξιοθέας.

 

 

 

 

 

Κοινοποίηση:

Άλλα θέματα