[email protected] | T: 25510-88430

Δευτέρα, 20 /05/ 2024
Search

Εβρος: Διάβημα ΕΛ.ΑΣ. προς Τουρκία για τον θανάσιμο τραυματισμό μετανάστριας

Οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν την έρευνα για το συμβάν που εκτυλίχθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στον ποταμό Έβρο, κοντά στο Σουφλί. Εν μέσω ριπών η βάρκα αποβίβασε σε ελληνικό έδαφος τέσσερις μετανάστες πριν επιστρέψει στην τουρκική όχθη, ενώ οι Ελληνες συνοριοφύλακες εντόπισαν τη σορό της γυναίκας να επιπλέει στο νερό.

Η νεαρή μετανάστρια από την Αφρική που περισυνελέγη νεκρή από το ποτάμι πιθανολογείται πως σκοτώθηκε από πυρά διακινητή. Σε αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν οι αναφορές των αστυνομικών που διαχειρίστηκαν το περιστατικό και τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έρευνας στη σορό της άτυχης γυναίκας.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στην ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικοί με φακούς και μεγάφωνα έκαναν γνωστή την παρουσία τους στο σημείο. «Αστυνομία – γυρίστε πίσω» φέρεται να τους είπαν.
«Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η τουρκική στρατοχωροφυλακή συμμετέχει στη μεταφορά των μεταναστών», δήλωσε στην «Καθημερινή» αρμόδια αστυνομική πηγή.

Τη στιγμή εκείνη ακούστηκαν πυροβολισμοί από την τουρκική πλευρά, με τους αστυνομικούς να απαντούν με προειδοποιητικά πυρά στον αέρα για εκφοβισμό. Τελικά, εν μέσω ριπών η βάρκα αποβίβασε σε ελληνικό έδαφος τέσσερις μετανάστες πριν επιστρέψει στην τουρκική όχθη, ενώ οι Ελληνες συνοριοφύλακες εντόπισαν τη σορό της γυναίκας να επιπλέει στο νερό.

Οι τέσσερις μετανάστες, τρεις άνδρες από το Πακιστάν και μία γυναίκα από την Ερυθραία, συνελήφθησαν, ενώ η σορός της νεκρής γυναίκας μεταφέρθηκε τα ξημερώματα για νεκροψία.

Οι διασωθέντες είπαν ότι είχαν δώσει 2.000 ευρώ για τη μεταφορά τους από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα. Από τις μαρτυρίες τους και όσα διαπίστωσε ο ιατροδικαστής Παύλος Παυλίδης προκύπτει ότι η νεκρή γυναίκα είναι ηλικίας 20 έως 22 ετών από την Ερυθραία. Φέρει ένα διαμπερές τραύμα στη δεξιά θωρακοκοιλιακή χώρα από όπλο μικρού διαμετρήματος, πιθανόν πιστόλι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, πυροβολήθηκε από απόσταση που κυμαίνεται από 10 εκατοστά έως 1 μέτρο. Ενα από τα ενδεχόμενα που εξετάζεται είναι η γυναίκα, στη θέα των Ελλήνων αστυνομικών, να δίστασε ή ακόμα περισσότερο να αρνήθηκε να αποβιβαστεί από τη βάρκα, με τον διακινητή να την πυροβολεί πισώπλατα είτε για παραδειγματισμό είτε προκειμένου να απομακρυνθεί γρήγορα από την ελληνική όχθη και να αποφύγει τη σύλληψη.

Εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα η νεκρή γυναίκα θα ταυτοποιηθεί χάρη και στη συνδρομή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προχώρησαν σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά μέσω του σημείου επαφής στην περιοχή του Καπιτάν Αντρέεβο. Εξάλλου, αξιωματούχοι από το μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη επισημαίνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι οι τουρκικές Αρχές ουσιαστικά υποβοηθούν το έργο των δουλεμπόρων συνοδεύοντάς τους έως την όχθη του ποταμού Εβρου.

«Μέχρι πριν από δύο χρόνια η στρατοχωροφυλακή έδειχνε ανοχή στη δράση των δουλεμπόρων. Το τελευταίο διάστημα δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι συμμετέχει στη μεταφορά των μεταναστών», δήλωσε στην «Καθημερινή» αρμόδια αστυνομική πηγή. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης μάλιστα αναφέρουν ότι, ενόψει της νέας επέκτασης του φράχτη στον Εβρο, οι τουρκικές Αρχές αναζητούν νέα τρωτά σημεία κατά μήκος των συνόρων.