Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις», επικεντρώνοντας την ομιλία του αποκλειστικά στα 25 άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν το νομικό πλαίσιο των Μουφτειών της Θράκης.
Υπογράμμισε ξεκινώντας την ομιλία του πως είναι απαραίτητο να γίνει σαφές με κάθε τρόπο πως στη χώρα μας η θρησκευτική ελευθερία είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη, ενώ παράλληλα το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κυρώσει και καταστήσει εσωτερικό της δίκαιο, με υπερνομοθετική μάλιστα ισχύ, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, δεν αφήνει περιθώρια για άλλες παρερμηνείες. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως «μέσα από την συνταγματικώς κατοχυρωμένη θρησκευτική ελευθερία προκύπτει και το δικαίωμα της θρησκευτικής ισότητας, της ίσης δηλαδή μεταχείρισης ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων. Δικαίωμα, το οποίο άλλωστε απορρέει και από την αρχή της ισότητας, με την οποία και διασταυρώνεται».
Ο Ιλχάν Αχμέτ υποστήριξε πως αν και συμφωνεί με την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το λίγο χρόνο διαβούλευσης των εν λόγω άρθρων, καθώς και με το γεγονός πως έρχονται μέσα σε ένα άλλο άσχετο νομοσχέδιο, επιβάλλεται η συζήτηση να επικεντρωθεί στην ουσία, καθώς το συζητούμενο νομικό πλαίσιο έρχεται να αντιμετωπίσει ένα θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 1991, ταλαιπωρώντας τη μειονότητα.
Ακόμη κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να πολιτικοποιήσει το θέμα των Μουφτειών, κερδίζοντας μικροκομματικά οφέλη. Απευθυνόμενος στην υπουργό Παιδείας ο Ιλχάν Αχμετ ζήτησε όταν θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες και η ίδια βάσει του νομοσχεδίου κληθεί να κρίνει ποιος μπορεί να διοριστεί μουφτής, να το κάνει σεβόμενη τη βούληση της μειονότητας, λέγοντας: «Να είναι κάποιος αποδεκτός, να έχει υψηλό κύρος έτσι ώστε να φωνάξουν όλοι οι Μουσουλμάνοι στη Θράκη “άξιος”! Όπως φωνάζουν και στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Να είναι επιλογή τέτοιας φύσης. Με καλή πίστη και με γνώμονα τη βούληση της μειονότητας και την πανεπιστημιακή και ηθική καταξίωση, να ορίσει ως μουφτή αυτόν που θα είναι ο καταλληλότερος, προκειμένου να φύγει αυτή η διχόνοια που υπάρχει στην περιοχή, προκειμένου να φύγει αυτή η πολιτικοποίηση του θέματος του Μουφτή!»