[email protected] | T: 25510-88430

Δευτέρα, 22 /04/ 2024
Search

Κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τη φωτιά στη Δαδιά: «Αν ζούσε ο Μυνχάουζεν, θα ωχριούσε» λέει ο Αμυράς

Η φωτιά στο δάσος της Δαδίας στον Έβρο πυροδότησε νέα κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιώργο Αμυρά να απαντά στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αν ζούσε ο βαρόνος Μυνχάουζεν, θα ωχριούσε μπροστά στα ψεύδη που συστηματικά εφευρίσκει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι ασκεί αντιπολίτευση. Η σημερινή ανακοίνωσή του για το δάσος της Δαδιάς είναι ένας ακόμα κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα της πολιτικής ψευδολογίας, στην οποία καταφεύγει απελπισμένα η αξιωματική αντιπολίτευση». Με αυτό τον τρόπο ο υφυπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Αμυράς απάντησε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με τη διαχείριση της πρόσφατης πυρκαγιάς

«Στο ασύστολο ψεύδος ότι δήθεν “η κυβέρνηση κατάργησε τον φορέα διαχείρισης του πάρκου” απαντούμε με την αδιαμφισβήτητη αλήθεια: Η κυβέρνηση αντικατέστησε τους φορείς με τη Μονάδα Διαχείρισης Δ’ Έβρου και Δαδιάς, ώστε οι παρεμβάσεις με σκοπό την προστασία του να πιάνουν τόπο», συνέχισε ο κ. Αμυράς.

Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός ΠΕΝ:

«Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η κυβέρνηση διέθεσε για την πυρασφάλεια του δάσους της Δαδιάς το ποσό των 500.000 ευρώ, με το οποίο διανοίξαμε αντιπυρικές ζώνες, συνολικού μήκους 140 χιλιομέτρων, όπως επίσης συντηρήσαμε και διαπλατύναμε δασικούς δρόμους συνολικού μήκους 440 χιλιομέτρων. Η αντίστοιχη χρηματοδότηση επί ΣΥΡΙΖΑ κυμαινόταν ετησίως από 25 έως 33 χιλιάδες ευρώ. Οι αριθμοί, μιλούν από μόνοι τους.

Τα μέτρα αυτά, όπως επιβεβαιώνουν οι επιτελείς της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ο δήμαρχος Σουφλίου, ο περιφερειάρχης, κυρίως όμως οι κάτοικοι της περιοχής, συνετέλεσαν καταλυτικά στο να μην επεκταθεί η πυρκαγιά προς τις παρθένες εκτάσεις του δάσους.

Τα έργα πρόληψης στη Δαδιά, υλοποιήθηκαν από το ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο των εκτεταμένων προληπτικών καθαρισμών ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων “Antinero”, οι οποίοι γίνονται για πρώτη φορά.

Από τον Μάιο εκτελούνται παρόμοια έργα πυρασφάλειας σε 100 δασικές περιοχές όλης της Ελλάδας, συνολικής χρηματοδότησης 72 εκατ. ευρώ με τα οποία διανοίγονται 2.200 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών κι αφαιρείται η καύσιμη ύλη από περίπου 80.000 στρέμματα δάσους».

«Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τόση αντίληψη για τα έργα αυτά, που ισχυρίζεται ότι οι φωτιές σβήνουν μόνες τους. Εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια», κατέληξε στην ανακοίνωσή του ο κ. Αμυράς.

ΣΥΡΙΖΑ: Η φωτιά κάποια στιγμή θα σβήσει μόνη της
«Επειδή είναι πολύ πιθανόν να μην το δούμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, ενημερώνουμε τους πολίτες ότι μια πρωτοφανής περιβαλλοντική καταστροφή είναι σε εξέλιξη, αφού το προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς καίγεται σήμερα για 7η συνεχόμενη ημέρα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως επισημαίνει, «έναν χρόνο πριν, η κυβέρνηση είχε καταργήσει τον φορέα διαχείρισης του πάρκου». «Και σήμερα που συντελείται αυτή η απερίγραπτη καταστροφή, εξαντλείται σε επικοινωνιακές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Πολιτικής Προστασίας που “έσπευσε” την τέταρτη μέρα (!) της πυρκαγιάς για “να συντονίσει” και αποχώρησε αφήνοντας πίσω τα μέχρι στιγμής 35.000 στρέμματα στάχτης και τη φωτιά να συνεχίζει να καίει ενώ αύριο αναμένονται άνεμοι 7 μποφόρ στη περιοχή», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει:

«Για ακόμη μία φορά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το δόγμα Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών: Η φωτιά κάποια στιγμή θα σβήσει μόνη της και τότε θα εμφανιστούν τα κυβερνητικά στελέχη να βγάλουν σέλφι στα καμένα και να μοιράζουν συγχαρητήρια στους εαυτούς τους».