Την προοπτική να αυξήσει την χωρητικότητα που έχει δεσμεύσει η Βουλγαρία μέσω της Bulgargaz στον υπό κατασκευή πλωτό τερματικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης συζήτησαν σήμερα αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας με αντιπροσωπεία των εταιρειών Gastrade και Copelouzos Group, όπως μεταδίδουν Βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση της βουλγαρικής πλευράς είναι να αυξήσει το δεσμευμένο capacity από 500 εκατ. κυβικά μέτρα που είναι σήμερα στο 1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της Βουλγαρίας ο πρόεδρος της χώρας Ρούμεν Ράντεφ, ο Πρωθυπουργός Γκάλαμπ Ντόνεφ, ο Υπουργός Ενέργειας Ρόσεν Χρίστοφ καθώς και αντιπροσωπείες από την Bulgargaz και την Bulgartransgaz που έλαβαν μέρος στις συζητήσεις. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχε αντιπροσωπεία των εταιρείων Gastrade και του Ομίλου Κοπελούζου, μεταξύ των οποίων, ο αντιπρόεδρος της Gastrade Κωστής Σιφναίος και ο Δημήτρης Κοπελούζος.
Αναλυτικότερα, οι δύο πλευρές συζήτησαν το ενδεχόμενο αύξησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που πρόκειται να εξαχθούν από το FSRU προς την Βουλγαρία. Σύμφωνα με την ισχύουσα συμφωνία η Bulgargaz, η οποία διατηρεί μερίδιο μετοχών 20% στο FSRU της Αλεξανδρούπολης, έχει δεσμεύσει χωρητικότητα ίση με 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα για τα επόμενα δέκα χρόνια. Πληροφορίες από την συνάντηση στη Βουλγαρία, αναφέρουν πως οι γείτονες εξετάζουν πολύ σοβαρά το δεσμευμένο capacity στο σταθμό σε διπλάσια επίπεδα.
«Για εμάς, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ολοκληρωθεί ο τερματικός σταθμός στην ώρα του, καθώς εξετάζουμε την πιθανότητα να αυξήσουμε την προμήθεια αερίου μέσω της Ελλάδας τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», δήλωσε δημόσια ο κ. Ράντεφ, ζητώντας, ταυτόχρονα, να ενταχθεί η Βουλγαρία στο management του έργου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων novinite.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Gastrade, Κωστής Σιφναίος ανέδειξε ότι η αύξηση της δυναμικότητας του σταθμού είναι στρατηγικής σημασίας και η Βουλγαρία θα έχει προτεραιότητα όταν θα έρθει η ώρα για προσφορές δέσμευσης χωρητικότητας. Έδωσε επίσης έμφαση στο γεγονός ότι η Βουλγαρία βρίσκεται στη μέση των δρόμων μεταφοράς ενέργειας προς Σερβία και Ρουμανία, ενώ ελπίζει το αέριο να μπορεί να φτάσει έως και την Ουκρανία.
Η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία.