[email protected] | T: 25510-88430

Τρίτη, 16 /04/ 2024
Search

ΝΑΤΟ: Το παρασκήνιο του τουρκικού «ναι» σε Φινλανδία και Σουηδία- Τα ανταλλάγματα και η ελληνική αντίδραση

Ανακούφιση και στην Αθήνα από το «ναι» Ερντογάν και Τουρκίας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η στάση θα κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τυχόν προκλήσεις Ερντογάν στη Σύνοδο της Συμμαχίας.

Λίγο πριν την έναρξη του επίσημου δείπνου της Συνόδου Κορυφής στο Palacio Real της Μαδρίτης, ήρθε η μεγάλη είδηση, για την οποία υπήρχαν ζυμώσεις επί μέρες: η Τουρκία είπε το «ναι», μετά την τριμερή του Ερντογάν με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Άντερσον και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Νιίστο και έτσι οι δύο σκανδιναβικές χώρες θα σπάσουν την παράδοση της ουδετερότητας επί δεκαετίες και θα ενταχθούν στη Συμμαχία τους επόμενους μήνες.

Ο “λευκός καπνός”, μετά από ένα μπαράζ διαβουλεύσεων μπρος και πίσω από τα παρασκήνια, είναι, όπως όλα δείχνουν και ο λόγος που ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. συμφώνησε να έχει στη Μαδρίτη κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.

Τα ανταλλάγματα

Με μια πρώτη ανάγνωση, ο Τούρκος Πρόεδρος,  έχει πάρει συγκεκριμένα ανταλλάγματα, προκειμένου να υπαναχωρήσει. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή , αυτά δεν αφορούν την Ελλάδα.

Σε πρώτη φάση, ως όφελος από την υπαναχώρηση,  θα μπορούσε να αναφερθεί η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων, κυρίως από τη Σουηδία που έχει αναπτυγμένη πολεμική βιομηχανία, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα προμηθευτεί άμεσα σουηδικά όπλα.

Επιπλέον, Σουηδία και Φινλανδία δεσμεύονται στην καταδίκη των ενεργειών του PKK, κάτι που ήδη κάνουν ως μέλη της Ε.Ε., ενώ οι δύο χώρες ξεκόβουν κάθε υποστήριξη στο YPG και στην ομάδα του Φετουλάχ Γκιουλέν, κάτι που είναι περισσότερο ένας πολιτικός συμβολισμός για την Άγκυρα, παρά μια ουσιαστική υποχώρηση για Στοκχόλμη και Ελσίνκι.

Η ελληνική αντίδραση

Η προοπτική ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών και μελών της Ε.Ε. στο ΝΑΤΟ δεν αιφνιδίασε την Αθήνα, η οποία αντιλαμβανόταν όλες τις τελευταίες μέρες ότι γίνονται βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίηση της Ελλάδας για τη θετική εξέλιξη, καθώς και για το γεγονός ότι «το παζάρι του Τούρκου προέδρου δεν κράτησε για πολύ».

Η ίδια πηγή εκτιμούσε ότι η συμφωνία της Τουρκίας δεν έχει επίδραση στα ελληνοτουρκικά, καθώς δεν ανακύπτουν ζητήματα που να θίγουν θέματα άμεσου ενδιαφέροντος της χώρας μας ή να διαφοροποιούν τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.