[email protected] | T: 25510-88430

Παρασκευή, 22 /11/ 2024
Search

Όστιν προς Παναγιωτόπουλο: Η πρόσβαση στην Αλεξανδρούπολη βοήθησε στην υποστήριξη της Ουκρανίας

Η κατά προτεραιότητα πρόσβαση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη βορειοανατολική Ελλάδα επέτρεψε στον αμερικανικό στρατό να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, καθώς το έθνος αυτό αγωνίζεται να διατηρήσει την κυριαρχία του μετά την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στον έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ φιλοξένησε σήμερα, Τρίτη (19/7) στο Πεντάγωνο συνάντηση με τον έλληνα υπουργό Άμυνας. Οι δύο ομόλογοι συζήτησαν την αυξανόμενη εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας και τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για τις βάσεις, τον εκσυγχρονισμό της άμυνας και τη συλλογική άμυνα, ιδιαίτερα ενόψει της επιθετικότητας της Ρωσίας προς την Ουκρανία.

«Η αμυντική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη», δήλωσε ο Όστιν. «Η επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας αντικατοπτρίζει την ακλόνητη δέσμευση των εθνών μας για κοινή ειρήνη και ασφάλεια. Και επέτρεψε την επέκταση των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα για την υποστήριξη των στόχων των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ για στρατηγική πρόσβαση στην περιοχή».

Τα 2 παραδείγματα που ανέφερε ο Όστιν

Δύο παραδείγματα αυτής της εταιρικής σχέσης, είπε ο Όστιν, περιλαμβάνουν τη συνεχή φιλοξενία των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας και την κατά προτεραιότητα πρόσβαση που παρέχεται στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη βορειοανατολική Ελλάδα, μόλις 60 μίλια βόρεια του στενού των Δαρδανελίων στην Τουρκία. Η πρόσβαση στο λιμάνι επιτρέπει τη γρήγορη είσοδο στη Θάλασσα του Μαρμαρά και στη συνέχεια μέσω του Βοσπόρου στη Μαύρη Θάλασσα.

«Αυτή η πρόσβαση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να αντιμετωπίζουμε κακόβουλους δρώντες και να κάνουμε ασκήσεις και επιχειρήσεις στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο Όστιν.

 

 

Παναγιωτόπουλος: Η αντίδραση της Ελλάδας στην απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν πράγματι γρήγορη και αποφασιστική

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, ευχαρίστησε τον Όστιν για την ηγεσία του στην Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, η οποία συστάθηκε τον Απρίλιο, και δήλωσε ότι η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη να παρέχει συνεχή υποστήριξη στην Ουκρανία.

«Η αντίδραση της Ελλάδας στην απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν πράγματι γρήγορη και αποφασιστική», δήλωσε ο Παναγιωτόπουλος. «Προσφέραμε όλη τη βοήθεια που μπορούσαμε να παράσχουμε στην Ουκρανία, μια χώρα που δέχεται επίθεση κατά παράβαση κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου. Εφαρμόζουμε εκείνες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον επιτιθέμενο. Παρά το κόστος τους για εμάς, είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, οποιοδήποτε άλλο είδος βοήθειας που θα [βοηθήσει]».

Η θέση της Ελλάδας στη Μεσόγειο Θάλασσα, την καθιστά έναν στρατηγικά τοποθετημένο αμυντικό εταίρο που μπορεί και παρέχει πρόσβαση για να διασφαλίσει ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι σε θέση να υπερασπιστούν τα κοινά τους συμφέροντα. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι το συγκεκριμένο τμήμα του κόσμου αντιμετωπίζει πλέον διάφορες μορφές αναθεωρητισμού που αποτελούν απειλή για όλα τα έθνη.

«Η Ελλάδα είναι ένας βασικός κόμβος για την υποστήριξη και… την προβολή της συμμαχικής παρουσίας σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει διάφορες μορφές αναθεωρητισμού», δήλωσε ο έλληνας Υπουργός. «Ο αναθεωρητισμός, είτε παίρνει τη μορφή της αμφισβήτησης βασικών κανόνων που διέπουν τη διεθνή έννομη τάξη, είτε εκφράζεται ως επιδίωξη αλλαγής των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων -ή και τα δύο, όπως συμβαίνει συχνά- αποτελεί μείζονα απειλή για τα συμφέροντα της Ελλάδας, τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και τη βορειοατλαντική συμμαχία γενικότερα. Ο αναθεωρητισμός οποιασδήποτε μορφής είναι κατά της σταθερότητας … Ο αναθεωρητισμός δεν πρέπει να επικρατήσει». Η πρόσβαση σε στρατηγικό λιμάνι βοηθά στην υποστήριξη της Ουκρανίας, λέει ο Όστιν στον έλληνα υπουργό Άμυνας.