[email protected] | T: 25510-88430

Πέμπτη, 25 /04/ 2024
Search

Ροδόπη: Δέκτης προτάσεων ο Χρήστος Σταϊκούρας στην Κομοτηνή

Να στηρίξετε τους Θρακιώτες, ήταν το αίτημα του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα προς το κυβερνητικό κλιμάκιο που περιόδευσε χθες στην Κομοτηνή, προεξάρχοντος του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και παρόντων του υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, του γ.γ. Υπουργείου Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους και των βουλευτών Ευριπίδη Στυλιανίδη, Φωτεινή Αραμπατζή, Σπύρου Τσιλιγγίρη και Κωνσταντίνου Βλάση.

Η μοναδική κοινή επίσκεψη των δύο υπουργών μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη ήταν το πρωί στον Μητροπολίτη -αφού μετά οι συναντήσεις «απλώθηκαν» σε όλο το νομό- κάτι που κι από μόνο του σημειολογικά λέει πολλά. Πέρα όμως του τυπικού χαρακτήρα της συνάντησης, ο Μητροπολίτης κατάφερε να προκαλέσει μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, γύρω από σοβαρά οικονομικά, αναπτυξιακά, κοινωνικά και δημογραφικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, συζήτηση που θα περίμενε κανείς να γίνει αλλού.

Ενέργεια, 12%, ΕΝΦΙΑ
«Προσπαθούμε ν’ ανταπεξέλθουμε στις διαδοχικές κρίσεις που έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε» ήταν η πρώτη ατάκα του υπουργού Οικονομικών, με τον Μητροπολίτη ν’ αποκρίνεται «πρέπει να στηρίξετε το λαό, γιατί η ενεργειακή κρίση δυσκολεύει» και τον κο Σταϊκούρα να υπεκφεύγει τυχόν εξαγγελιών περιοριζόμενος στην καταγραφή πεπραγμένων.

«Ο ΕΝΦΙΑ στη Ροδόπη έχει μειωθεί κατά 5,5εκ ευρώ από το 2018 μέχρι σήμερα και μόνο από πέρσι 2εκ ευρώ. Αυτό σημαίνει πως 2εκ ευρώ περισσεύουν στο πορτοφόλι του πολίτη στη Ροδόπη» είπε, υποστηρίζοντας πως αυτό δεν το υπολογίζει άμεσα ο καταναλωτής στο βενζινάδικο ή το σουπερμάρκετ. Πρόσθεσε επίσης ότι «τα στοιχεία των καταθέσεων στη Ροδόπη, θα κάνει εντύπωση αλλά είναι αυξημένες κατά 160εκ ευρώ την τελευταία διετία». Στάθηκε επίσης στο 12%, όπου η κυβέρνηση ΝΔ (μετά από 11 χρόνια κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ), μετά από χίλια κύματα βρήκε μερική λύση, υπό τη μορφή συμψηφισμών με χρωστούμενα επιχειρήσεων στο δημόσιο. Ήδη 387 επιχειρήσεις στη Θράκη έχουν κάνει αιτήσεις, 250 έχουν συμψηφίσει και συνολικά 850 είναι δυνητικά δικαιούχοι συμψηφισμών.

«Να έχετε πάντα στις προτεραιότητές σας τα καύσιμα γιατί ο χειμώνας εδώ αρχίζει πιο νωρίς και τελειώνει πιο αργά» υπογράμμισε ο Μητροπολίτης, ενώ σε μία έμμεση αναφορά του στις ιαχές χρυσωρυχείων στην περιοχή ξεκαθάρισε: «Ο κόσμος θέλει στήριξη κι οι Θρακιώτες υγιή ανάπτυξη στον τόπο μας».

Δημογραφικό και μία νέα πρόταση
Ο Μητροπολίτης σε αναφορά του για το δημογραφικό υπογράμμισε πως στόχος κάθε κυβέρνησης πρέπει να είναι «να μείνουν οι άνθρωποι εδώ. Το στοίχημα της οποιασδήποτε κυβέρνησης είναι να έρθουν οι νέοι άνθρωποι πίσω».

«Η κυβέρνηση έχει ολιστικό σχέδιο για τη Θράκη και στοχευμένες πολιτικές» αποκρίθηκε ο υπουργός Οικονομικών, δηλώνοντας δεκτικός στο περιθώριο της περιοδείας του ν’ ακούσει στοχευμένες ρεαλιστικές προτάσεις σε όλους τους τομείς που «να μπορούν να υλοποιηθούν σε περιορισμένο δημοσιονομικό πλαίσιο».

Προσθετικά στο θέμα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε κατηγορηματικά πως «το δυναμικό κομμάτι του πληθυσμού από την κρίση και μετά έχει φυλλορροήσει. Μεγάλο κομμάτι επιστημόνων έφυγε στο εξωτερικό ή στα μεγάλα αστικά κέντρα», θίγοντας μεν ένα μείζον ζήτημα της περιοχής, αγνοώντας δε το ότι κι ο ίδιος συγκαταλέγεται στους (εν μέρει) μετανάστες στα αστικά κέντρα. «Πρώτη μάχη είναι να κρατήσουμε αυτούς που είναι εδώ» είπε και πρότεινε πως οι νέοι πρέπει «να εισαχθούν σε ειδικότητες αιχμής που συνδέονται με την τοπική οικονομία, για να μπορέσει να τους απορροφήσει».

Ο βουλευτής Ροδόπης κόμισε στο δημόσιο διάλογο για πρώτη φορά μία ενδιαφέρουσα πρόταση, που θα επιλύσει το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών, θα συνδράμει στην ανακούφιση προσφύγων και τέλος μελλοντικά μπορεί ν’ ανακουφίσει δημογραφικά την περιοχή. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο πλήθος ομογενών από την Ουκρανία που μετανάστευσαν λόγω πολέμου στην Ελλάδα.  «Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι εξειδικευμένο στον πρωτογενή τομέα που εμείς έχουμε ανάγκη. Αντί να φέρνουμε εποχιακούς εργάτες, μπορούμε μ’ ένα επιδοματικό πρόγραμμα φιλοξενίας ενός έτους να χρηματοδοτήσουμε ενοίκια, να γεμίσουμε άδεια σπίτια χωριών και να δώσουμε εργατικά χέρια. Κι ενδεχομένως κάποιοι εξ αυτών μείνουν μόνιμα εδώ. Έχουμε εμπειρία από το κύμα παλιννόστησης του ’90» δήλωσε.

Γιοφύρι της Άρτας το φράγμα Ιάσμου
Πλημμελώς ενημερωμένοι για την τοπική διεκδίκηση κατασκευής αρδευτικού φράγματος στον ποταμό Κομψάτο αποδείχθηκαν οι κ.κ. Σταϊκούρας-Αραμπατζή, όταν το ζήτημα τέθηκε από τον Μητροπολίτη. «Θα βοηθήσει ο υπουργός για το φράγμα;» ρώτησε, με τον κο Στυλιανίδη να προσθέτει πως εδώ και μήνες η περιοχή περιμένει την περιβαλλοντική επικαιροποίηση της μελέτης κατασκευής φράγματος και δικτύων, αναγνωρίζοντας πως πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, ώστε -με πολιτική προτεραιοποίηση- να μπει το έργο (προϋπολογισμού περί των 230εκ ευρώ/φράγμα και δίκτυα άρδευσης) σε μεγάλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. «Είναι μεγάλο εθνικό έργο. Είναι το έργο για τη Ροδόπη» υπογράμμισε ο βουλευτής, υπερτονίζοντας πως συγχρόνως μειώνει το κόστος παραγωγής, βελτιώνει την παραγωγή, σέβεται το περιβάλλον, φέρνει θετικά οικονομικά οφέλη στην περιοχή, σώζει τον βιότοπο Κομψάτου.

Πως η κυβέρνηση θα εξετάσει το ζήτημα, άφησε να εννοηθεί ο υπουργός, ο οποίος όμως δεν δεσμεύτηκε για τίποτα σχετικά με την κατασκευή του φράγματος, ζητώντας πρώτα να ολοκληρωθεί η μελέτη.

Η ΕΤΑΔ εμπόδιο στην ανάπτυξη του τόπου
Το ζήτημα εγκατάλειψης τουριστικών ακινήτων στη Ροδόπη από την ΕΤΑΔ, έθιξε επίσης ο κος Στυλιανίδης, αναφερόμενος στο Ξενία -το οποίο έδειξε στον υπουργό προ της επίσκεψης στο Νοσοκομείο-, το κτήμα Ιμέρου και τις πλείστες υποδομές στο Φανάρι. Από τη μία ζήτησε αξιοποίηση των παρατημένων υποδομών από ιδιώτες, από την άλλη πιο γρήγορη προώθηση των δημοπρασιών στο Φανάρι. Επικουρικά, πρότεινε κατασκευή μαρίνας σε ακτή της Ροδόπης, η οποία θα προσελκύει σκάφη αναψυχής από τη Μαύρη Θάλασσα, με πολλαπλασιαστικά τουριστικά κι οικονομικά οφέλη για την παραλιακή ζώνη του Νομού.

Πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει προκλήσεις με την ακίνητη περιουσία της ΕΤΑΔ, παραδέχθηκε ο υπουργός, κατηγορώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πως παρέδωσε πολλά ακίνητα στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίων. Υποσχέθηκε πως βούληση της κυβέρνησης είναι η επίλυση ζητημάτων που εντοπίζονται στον αιγιαλό εντός 2022, ενώ υποσχέθηκε ακόμη να φέρει σε νέα επαφή τον κο Στυλιανίδη με ανώτατα στελέχη που ασχολούνται με τα ακίνητα της ΕΤΑΔ, για την προώθηση ζητημάτων αξιοποίησης.

Ικανοποίηση από το Υπουργείο Πολιτισμού
Την ικανοποίησή του από τα έργα που υλοποιεί στο ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής και τα μνημεία του το Υπουργείο Πολιτισμού με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ, εξέφρασε στον υφυπουργό ο Μητροπολίτης.

Από θέσης του ο κος Γιατρομανωλάκης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για μία νέα πρωτοβουλία του ΥΠΠΟ. Με πλεονάσματα των ταμειακών της Επιτροπής Ελλάδας 2021 συμφωνήθηκαν ν’ αγοραστούν αργαλειοί προς αξιοποίηση από συλλόγους και ΚΟΙΝΣΕΠ στη Θράκη. «Και φυσικά αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς ήδη υποβάλαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα πρώτο ολοκληρωμένο τεχνικό δελτίο για την δημιουργία πιστοποιημένων προγραμμάτων κατάρτισης για την υφαντουργία, την αγγειοπλαστική και την ξυλογλυπτική» σημείωσε ο υφυπουργός, με τον κο Σταϊκούρα ν’ αφήνει να εννοηθεί πως το πρόγραμμα θα προχωρήσει εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος.

Νυν και Νέο Νοσοκομείο
Οι κ.κ. Σταϊκούρας και Θεμιστοκλέους στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Νοσοκομείο Κομοτηνής, όπου τους υποδέχθηκε η διοικήτρια Μάγδα Γιαμουστάρη κι εργαζόμενοι. Για επίσκεψη ουσίας έκανε λόγο η διοικήτρια, που έθεσε στο κλιμάκιο ζητήματα στελέχωσης και προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο. Πως ο σχεδιασμός κατασκευής του Νέου Νοσοκομείου προχωράει κανονικά, βεβαίωσε ο γ.γ. Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας προσθετικά πως θα φέρει νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή.

«Δεν έχουμε ξεφύγει από την υγειονομική κρίση, χρειάζεται προσοχή» προειδοποίησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ισχυριζόμενος πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά για τον περιορισμό των υγειονομικών και οικονομικών επιπτώσεων. «Στην αρχή της πανδημίας υπήρχε προβληματισμός εάν θα αντέξει το σύστημα υγείας, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον θετικό κι αυτό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης. Τα ΕΣΥ ενισχύθηκε εκ του αποτελέσματος. Εδώ ειδικά έχουμε σημαντικά δημόσια έργα που δρομολογούνται. Οι επιχειρήσεις ενισχυθήκαν, τα νοικοκυριά βοηθηθήκαν και μειώθηκε η ανεργία. Έχουμε να διαχειριστούμε επάλληλες κρίσεις, αλλά θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με μεθοδικότητα και ειλικρίνεια απέναντι από την κοινωνία» είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη σύσκεψη παρόντων εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Χρ. Σταϊκούρας: «5,5εκ€ λιγότερος ο ΕΝΦΙΑ στη Ροδόπη»
Σε on camera δήλωσή του στον απόηχο των πρώτων επαφών του στην Κομοτηνή, ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε τα εξής:

«Η περιοδεία μας είναι ευκαιρία ν’ ακούσουμε και να ξεδιπλώσουμε πολιτικές για την επόμενη περίοδο. Είναι σημαντικό να συζητάς με την κοινωνία, ν’ αφουγκράζεσαι τις αγωνίες και τους προβληματισμούς, ώστε κάθε φορά να βελτιστοποιείς πολιτικές επ’ ωφελεία του συνόλου της πολιτείας, ιδιαίτερα όμως της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων στρωμάτων. Αυτή η κυβέρνηση είναι απολύτως συνεπής με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις: δεσμευτήκαμε να μειώσουμε φόρους κι ασφαλιστικές εισφορές και αυτό έγινε στο σύνολο της χώρας, όπως στη Ροδόπη. Ενδεικτικά, στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι πολίτες είναι 5,5εκ ευρώ λιγότερος από αυτόν που πλήρωναν το 2018. Μέσα στην υγειονομική κρίση δόθηκαν πάνω από 96εκ ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για να στηρίξουμε σε δύσκολη περίοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Λύνουμε θέματα που εκκρεμούσαν για περισσότερα από 10 χρόνια, όπως το 12%. Περισσότερες από 387 επιχειρήσεις έχουν ήδη αξιοποιήσει το εργαλείο της πολιτείας και έχουν συμψηφίσει φορολογικές κι ασφαλιστικές οφειλές. Είμαστε κοντά στην κοινωνία, ώστε να περιορίσουμε τις πράγματι δυσμενείς συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στο διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη. Είμαστε κοντά και στην εκκλησία, όπου προσπαθούμε να βοηθήσουμε ένα δύσκολο αλλά πολύτιμο έργο της εκκλησίας».

Εδώ σημείωσε πως «με διαρκή πίεση από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη» η κυβέρνηση προωθεί λύσεις σε τοπικά ζητήματα

Έθεσαν ζήτημα Βουλγαρίας
Στη συνέχεια ο ΥΠΟΙΚ προέστη σε σύσκεψη στην Περιφέρεια ΑΜΘ παρόντων του ΠΑΜΘ Χρήστου Μέτιου, αντιπεριφερειαρχών κι εντεταλμένων περιφερειακών συμβούλων.

Στην παρέμβασή του ο περιφερειάρχης υποστήριξε πως «παρά τις απανωτές κρίσεις των τελευταίων ετών, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και τα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, βοήθησαν σημαντικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά» κι αναγνώρισε: «Βέβαια προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν ιδιαίτερα λόγω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και του αυξημένου πληθωρισμού».

Ακόμη κι ο Χρήστος Μέτιος, που δεν συνηθίζει να θέτει το ζήτημα δημόσια, στάθηκε επικριτικός ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις γειτνίασης της ΠΑΜΘ με Βουλγαρία και Τουρκία. «Ειδικά στην Περιφέρειά μας, η οποία συνορεύει με δύο κράτη με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, το φαινόμενο της συχνής μετάβασης συμπολιτών μας στα γειτονικά κράτη για την πραγματοποίηση αγορών είναι σύνηθες και δημιουργεί πολλά προβλήματα στους ντόπιους επαγγελματίες» δήλωσε.

Προσθετικά στο παραπάνω ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης μετέφερε την πρόταση που βασίζεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που πρόσφατα ανέδειξε ο «Χ» δηλαδή «την εφαρμογή χαμηλού συντελεστή φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, πιλοτικά στη Ροδόπη», αναγνωρίζοντας πως «μια τέτοια ρύθμιση θα αντιμετώπιζε τις ζημιογόνες επιπτώσεις για την τοπική μας οικονομία από την αυξανόμενη ζήτηση καυσίμων από τη γειτονική Βουλγαρία».

Εκτός από τα ζητήματα που έφερε στις προηγούμενες συναντήσεις, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ζήτησε από τον υπουργό γρήγορη ολοκλήρωση αποκατάστασης των κόκκινων δανείων παλιννοστούντων, καθώς έλαβε καταγγελίες πως «απειλούνται κατασχέσεις, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ρυθμίσει την εξόφληση για να μην κινδυνέψουν σπίτια», ενώ ζήτησε επιτακτικά το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης να μη μείνει στα χαρτιά: «τώρα έχουμε πλέον το πλαίσιο αναπτυξιακής στρατηγικής που αποφασίστηκε στη Διακομματική Επιτροπή, που είναι οδηγός όχι μόνο για την ολοκλήρωση έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά κυρίως για την υλοποίηση καινούργιων πρωτοβουλιών».

Το υπόλοιπο πρόγραμμα
Στον Ίασμο ανέπτυξε συναντήσεις με τον δήμαρχο Οντέρ Μουμίν και τον Πολιτιστικό Σύλλογο ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ενώ στις Σάπες σε δημαρχείο, Κέντρο Υγείας και Pharmathen βρέθηκε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Μετά τη σύσκεψη στην ΠΑΜΘ, ο Χρήστος Σταϊκούρας βρέθηκε σε σύσκεψη επαγγελματιών στο Επαγγελματικό Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, επισκέφτηκε τα εργοστάσια Alfa Beta Roto και Interplast στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, ενώ το απόγευμα όλοι μαζί από κοινού με τη ΔΕΕΠ Ροδόπης παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου. Για τη σύσκεψη και τη συνέντευξη θα φιλοξενηθεί ρεπορτάζ στον αυριανό «Χ».

Πηγή: xronos.gr