[email protected] | T: 25510-88430

Δευτέρα, 26 /02/ 2024
Search

Ροδόπη: Φοβάται για τη ζωή του κι οπλοφορεί ο μοναδικός μόνιμος κάτοικος Κερασιάς

«Οι συνοριακοί φύλακες είναι λίγοι, δεν μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν. Είμαι με την καραμπίνα γιατί φοβάμαι» καταγγέλλει ο Σωτήρης Πουπουζής

Φοβάται για τη ζωή του, οπλοφορεί και ζητάει από την πολιτεία να βρει λύσεις προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια των κατοίκων του ορεινού όγκου, ο Σωτήρης Πουπουζής μοναδικός μόνιμος κάτοικος της Κερασιάς. Η Κερασιά βρίσκεται στις πλαγιές του Παπικίου Όρους σε υψόμετρο άνω των 500 μέτρων, περίπου 20 χλμ βόρεια της Κομοτηνής και του Ιάσμου. Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μόνο μέσα από χωματόδρομο. Ακόμη ορεινότερα, η περιοχή είναι δυσπρόσιτη σε αυτοκίνητα, γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί ιδανικό πέρασμα μη νόμιμων μεταναστών.

Ειδικά μετά την κρίση των Καστανεών και την ενίσχυση της ασφάλειας στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου, τα κυκλώματα διακινητών έχουν «χαρτογραφήσει» πλήρως τον ορεινό όγκο της Θράκης, ενεργοποιώντας περάσματα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο Τρίγωνο Έβρου αλλά και στην οροσειρά Ροδόπης.

«Απερίγραπτη έξαρση του φαινομένου»
Κάτοικοι του ορεινού όγκου, ένας εκ των οποίων ο κος Πουπουζής, ζουν με την καθημερινή αγωνία, αφού έχουν συμβεί αρκετά περιστατικά κλοπών. Οι μετανάστες έχουν εμφανιστεί «εδώ και χρόνια δυστυχώς, αλλά φέτος είναι απερίγραπτη και ασύλληπτη η έξαρση του φαινομένου, μιλάμε για ορδές πλέον» δήλωσε ο κάτοικος στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, καταγγέλλοντας πάρα πολλές περιπτώσεις κλοπών στα σπίτια που ανήκουν σε μη μόνιμους κατοίκους του χωριού. «Πάμπολλες φορές μπήκαν, έσπασαν, απείλησαν και ρήμαξαν άδεια σπίτια» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το πλήθος μεταναστών, ο ίδιος αντικρίζει σχεδόν σε καθημερινή βάση ομάδες πεζών από 10 έως 20 άτομα, έχοντας δει με τα μάτια του τουλάχιστον 300 άτομα να περνούν τον τελευταίο μήνα. Ο κάτοικος αρκετές φορές ενημερώνει την Αστυνομία, ωστόσο «οι συνοριακοί φύλακες δεν μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν γιατί είναι λίγοι». Εξήγησε πως η χωρική αρμοδιότητα των συνοριακών τμημάτων Ιάσμου και Σαπών είναι πάρα πολύ μεγάλη, χωρίς ωστόσο να έχουν το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα για ν’ ανταπεξέλθουν σε όλες τις περιπτώσεις. Χαρακτηριστικό είναι συμβάν όπου ενημέρωσε τη συνοριοφυλακή για μεγάλη ομάδα αλλοδαπών που περνούσε από την Κερασιά, για να λάβει την απάντηση ότι η αστυνομία βρίσκεται σε αντίστοιχο συμβάν στη νότια Ροδόπη και συγκεκριμένα στον Ίμερο.

Αντιπρότασή του είναι η ενίσχυση της συνοριοφυλακής με βάση την εδώ και δυόμιση χρόνια υπουργική δέσμευση πρόσληψης 100 συνοριοφυλάκων για τη Ροδόπη. Ο κάτοικος ζήτησε επίσης «να στηθούν μικτά μπλόκα κι ενέδρες, να παρατηρούν τα δρομολόγια με κιάλια και drone» ενώ έφτασε στο σημείο να παραδεχθεί τον φόβο του και… να προειδοποιήσει: «είμαι με την καραμπίνα, συγχωρέστε μου την έξαρση γιατί φοβάμαι. Ξέρετε πάνω στον φόβο και τον πανικό… κανείς τραβάει σκανδάλη. Όταν δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα να φυλαχθώ, θ’ ασκήσω αυτοδύναμη ενέργεια. […] Η κατάσταση είναι οικτρή και επικίνδυνη, ζω πρόβλημα εντονότατο».

Το μονοπάτι στον ορεινό όγκο
Περπατώντας σε δασικούς δρόμους και δύσβατα μονοπάτια, έχοντας σημαδέψει συγκεκριμένα σημεία ανάλογα με την επικινδυνότητα, την παρουσία κατοίκων, την ύπαρξη ασφαλούς στέγης, τροφής και νερού, και συγχρόνως χρησιμοποιώντας ό, τι προσφέρει η τεχνολογία -κυρίως gps από το κινητό- οι αλλοδαποί, με την καθοδήγηση διεθνών κυκλωμάτων διακίνησης, έχουν «χαρτογραφήσει» πλήρως τον ορεινό όγκο της Θράκης και γνωρίζουν πότε και πως να κινηθούν, για να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες σύλληψής τους από την Αστυνομία.

«Τελευταία, από πέρσι, η είσοδος αυτών των ατόμων γίνεται μέσω Βουλγαρίας» σημείωσε ο Σωτήρης Πουπουζής και κατονόμασε το σύνηθες δρομολόγιο διακίνησης στον ορεινό όγκο: «περνούν από τη συνοριακή γραμμή, ακολουθούν τον δασικό δρόμο που είναι τελείως έρημος χωρίς βοσκό, αστυνομία ή στρατό, φτάνουν στο εγκαταλελειμμένο στρατιωτικό φυλάκιο Μαχαίρα, αναπαύονται, συγκροτούνται και συνεχίζουν». Στη συνέχεια, ο δρόμος παραμένει σχεδόν έρημος μέχρι τις Σάτρες Ξάνθης.

Μάλιστα, ο κάτοικος καταγγέλλει πως η ανθρώπινη παρουσία στον ορεινό όγκο έχει ως αποτέλεσμα και δασικές πυρκαγιές. «Είχαμε φέτος φωτιές στους πρόποδες του Παπικίου βόρεια του Μίσχου που είναι από αυτούς τους ανθρώπους. Ανάβουν φωτιές για να ψήσουν και γίνονται πυρκαγιές ή για αντιπερισπασμό ώστε να συνεχίζουν αμέριμνοι το δρομολόγιό τους» δήλωσε.

Δεν φεύγει
Παρά τη δύσκολη καθημερινότητα αλλά και τον φόβο ζωής στο απομακρυσμένο χωριό, ο Σωτήρης Πουπουζής δηλώνει πεπεισμένος να παραμείνει στην Κερασιά. Καταγγέλλει μάλιστα πως του έγινε «σύσταση από υψηλά υφιστάμενο άτομο, δεν θα πω το όνομά του, να φύγω από την Κερασιά. Δεν θα φύγω. Είναι λύση αυτή;».

Ακούστε όλα όσα είπε στον αέρα του χρόνου 87,5