Εκρηκτική αύξηση της τάξης του 43% παρουσιάζουν τα επίσημα στοιχεία των συλλήψεων αλλοδαπών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, αποτυπώνοντας την έντονη πίεση που δέχονται τα σύνορά μας.
Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας, από τις αρχές Ιανουαρίου έως και το τέλος Ιουνίου του 2026, οι συλλήψεις «περί αλλοδαπών» ανήλθαν στις 4.102, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2025 ο αριθμός τους ήταν 2.339. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι συλληφθέντες είναι παράτυποι μετανάστες, πρόσφυγες αλλά και μέλη κυκλωμάτων διακίνησης που εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος μέσω του ποταμού Έβρου.
Οι συλλήψεις πραγματοποιούνται τόσο εντός του νομού Έβρου όσο και στους υπόλοιπους νομούς της ΑΜΘ, κατά μήκος του οδικού δικτύου και των κεντρικών αξόνων που οδηγούν προς τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, κυρίως την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αναφορικά με το προφίλ των μεταναστών, οι περισσότεροι προέρχονται από τη Συρία και το Αφγανιστάν, ενώ η εθνικότητα και η κοινωνική προέλευση των διακινητών παρουσιάζει έντονη διαφοροποίηση ανά περιόδους.
Οι αρχές εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τους επόμενους μήνες, καθώς παραδοσιακά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η κατάσταση δυσκολεύει σημαντικά λόγω της υποχώρησης της στάθμης των υδάτων του Έβρου, γεγονός που καθιστά το πέρασμα πιο εύκολο για τους διακινητές.








