[email protected] | T: 25510-88430

Τετάρτη, 11 /12/ 2024
Search

Θράκη: Ήδη αποφασίστηκε ο νέος ψευτομουφτής… – Ποιος είναι και ποιος ο ρόλος του συνυποψηφίου του

Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί η διαδικασία για τη διαδοχή του εκλιπόντος Αχμέτ Μετέ, στα τζαμιά της Ξάνθης.

Η απόφαση ελήφθη από το επονομαζόμενο «Γνωμοδοτικό συμβούλιο» της μειονότητας πρόεδρος του οποίου είναι ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ.

Οι υποψήφιοι είναι δύο: Ο Μουσταφά Τράμπα και ο Μουσταφά Κάμπο.

Πρόκειται για δύο πρόσωπα που διατηρούσαν αξιώματα δίπλα στον Αχμέτ Μετέ όσο ήταν εν ζωή.

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι παρευρισκόμενοι στα τεμένη (μόνο άνδρες) θα επιλέξουν δια ανατάσεως των χειρών τον υποψήφιο της αρεσκείας τους. Το αποτέλεσμα θα σημειωθεί από τον Ιμάμη και θα παραδοθεί στο Γνωμοδοτικό συμβούλιο το οποίο και θα προβεί σε ανακήρυξη του νέου ψευτομουφτή Ξάνθης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προαποφασιστεί ποιος θα διαδεχτεί τον Αχμέτ Μετέ και είναι ο Μουσταφά Τράμπα από τον Εχίνο, με τον έταιρο συνυποψήφιο να κατέχει τελικά τον ρόλο του «λαγού» έτσι ώστε να ενισχυθεί η δημοκρατικότητα της επιλογής.

Αξίζει να θυμίσουμε πως η εν λόγω διαδικασία, δεν έχει καμία νομιμότητα, καθώς η εκλογή του Μουφτή, καθώς δεν υπάρχει καμία παράγραφος στη Συνθήκη της Λωζάννης που να αναφέρει πως η τουρκική πλευρά της Μειονότητας στη Θράκη, μπορεί να εκλέγει ή να διορίζει Μουφτή.

Η Τουρκία μάλιστα, αντέδρασε στην απόφαση της ελληνικής Βουλής για τη συγκρότηση διευρυμένου εκλεκτορικού σώματος, αποτελούμενου από 33 μουσουλμάνους ιερωμένους της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, οι οποίοι θα αποτελούν τη συμβουλευτική επιτροπή που θα εξετάζει τις υποψηφιότητες των μουφτήδων.

Η τουρκική πλευρά (Αγκυρα και βαθύ κράτος) απέρριψε τη μεταρρύθμιση επιμένοντας στην απευθείας εκλογή στα τζαμιά. Εκεί όπου δι’ ανατάσεως της χειρός οι πιστοί θα επικυρώνουν απλώς την επιλογή του προξενείου την οποία επιβάλλει, με δήθεν «δημοκρατικές» διαδικασίες – οι οποίες φυσικά δεν ισχύουν στην ίδια την Τουρκία όπου οι μουφτήδες διορίζονται στο νευραλγικό πόστο της μουφτείας.

Δεν ήταν έκπληξη για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις. Οποια μεταρρύθμιση και αν επιχειρήθηκε έως τώρα από την ελληνική πολιτεία με στόχο τον εκσυγχρονισμό της μουσουλμανικής κοινωνίας και τον εναρμονισμό της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας, η οποία διά των παράλληλων δομών που έχει εγκαθιδρύσει, εντός της ελληνικής επικράτειας, επιχειρεί να ελέγξει και να χειραγωγήσει το μειονοτικό στοιχείο. Και όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εξουσία του προξενείου και του συστήματός του εξοβελίζεται ως προδότης, χριστιανός, «όργανο» των Ελλήνων, κ.λπ.

Ο διωγμός του μειονοτικού βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ γιατί τόλμησε να αμφισβητήσει δημόσια τον παρεμβατικό ρόλο του Τούρκου προξένου Μουράτ Ομέρογλου είναι η πλέον κραυγαλέα περίπτωση. Η σύγκρουση του Ιλχάν με τους μηχανισμούς του προξενείου και τον ίδιο τον πρόξενο δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία. Ηταν το επιστέγασμα της πολιτικής του αυτονομίας και της δυναμικής που αντλεί από το εκλογικό σώμα της μειονότητας, το οποίο τον εξέλεξε δύο φορές τα τελευταία χρόνια με πενταψήφιο αριθμό ψήφων κάθε φορά.

Η αποπομπή και στοχοποίησή του από την αποκαλούμενη Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία μάλιστα με ανακοίνωσή της τον «κήδεψε» πολιτικά, μόνο ως πρόκληση για τη δημοκρατία μας μπορεί να εκληφθεί. Ηταν, ταυτόχρονα, και ένα μήνυμα προς τη μερίδα εκείνη της μειονότητας που προσβλέπει στη χειραφέτησή της και κοιτάζει προς την Ευρώπη, για το ποιος διαφεντεύει τις τύχες και το μέλλον της.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να υπογραμμίσουμε πως Τοποτηρητής της Μουφτείας Ξάνθης είναι ο κ. Χεμσερή Νεζντέν.