“Ορεστιάδα, θα γίνει η αγορά της Κομοτηνής εάν το φαινόμενο δεν αναχαιτιστεί άμεσα – Αναιμικές κι όχι συλλογικές διαχρονικά οι αντιδράσεις πολιτικών, αυτοδιοικητικών και φορέων…. Για καύσιμα, ψιλικά, είδη μάρκετ, προϊόντα αλλά και… τζόγο οι Κομοτηναίοι στη Βουλγαρία. Αυξάνονται οι επενδύσεις στην άλλη πλευρά των συνόρων”
Με μαζικό λουκέτο επιχειρήσεων απειλείται η αγορά της Κομοτηνής. Η «έξοδος» Κομοτηναίων προς τη Βουλγαρία για ανεφοδιασμό καυσίμων, ψιλικά, είδη μάρκετ και… τυχερά παιχνίδια έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στην εγχώρια αγορά, με την ακρίβεια να «καίει» το πορτοφόλι των κατοίκων.
Ελλείψει επαρκούς στήριξης από την πολιτεία και με δεδομένο πλέον ότι οι μισθοί δεν επαρκούν ώστε αρκετά νοικοκυριά του τόπου να βγάλουν τον μήνα, η κατανάλωση στη (φθηνότερη από την Ελλάδα) Βουλγαρία αποτελεί για πολλούς μονόδρομο. Ακόμη και συμπολίτες μας που διαχρονικά επέμεναν να καταναλώνουν εντός Ροδόπης, στηρίζοντας την τοπική αγορά κι αντιλαμβανόμενοι πως η οικονομία αποτελεί «αλυσίδα», πλέον -αδυνατώντας να ανταποκριθούν με άνεση στα καθημερινά τους έξοδα- αναγκάζονται να καταναλώσουν στη Βουλγαρία.
Εννιά χρόνια μετά το άνοιγμα του κάθετου άξονα Μακάζα-Νυμφαία, η περιοχή μας έχει αποκομίσει κάποια τουριστικά οφέλη από την «κάθοδο» Βαλκάνιων στην Ελλάδα (οι οποίοι όμως με διαχρονικές ευθύνες τοπικών αυτοδιοικήσεων και φορέων επιλέγουν κυρίως Καβάλα-Θάσο, Αλεξανδρούπολη ή Χαλκιδική).
Ωστόσο, είναι καταφανές πλέον ότι το άνοιγμα έχει επηρεάσει αρνητικά την τοπική αγορά, λόγω φυγής χρήματος στο εξωτερικό αλλά και εισόδου παρεμπορίου-λαθρεμπορίου. Πρώτα και κύρια το πλήγμα δέχθηκαν τα πρατήρια υγρών καυσίμων του τόπου, που βλέπουν μειωμένους τζίρους ή έχουν κλείσει, αφού η Βουλγαρία πουλάει καύσιμα με πολύ πιο χαμηλή φορολογία. Δεύτερα βιώνουν τις επιπτώσεις ψιλικά και μάρκετ, αφού πληθαίνουν οι Κομοτηναίοι που βγαίνουν Βουλγαρία για αγορές.
Βούλγαροι επιχειρηματίες, αντιλαμβανόμενοι πως ό,τι ανοίγει λίγα μέτρα από τα σύνορα είναι… χρυσωρυχείο, επενδύουν. Πριν μερικά χρόνια άνοιξε μεγάλο πρατήριο στο 1 χλμ από τα σύνορα, ενώ έχουν αυξηθεί κι οι επιλογές σε μάρκετ, εστιατόρια, ξενοδοχεία, τυχερά παιχνίδια. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρχαν προχωρημένες συζητήσεις ακόμη και για ανέγερση εμπορικού κέντρου κοντά στα σύνορα, που θα είχε ως αποτέλεσμα τον «θάνατο» και του λιανεμπορίου στην Κομοτηνή. Ο covid φαίνεται πως «φρέναρε» την επενδυτική σκέψη, ωστόσο δεδομένο είναι πως κι άλλες επιχειρήσεις θα ανοίξουν στα σύνορα, με αρνητικές επιπτώσεις για την εγχώρια αγορά. Όσο για το branding των επιχειρήσεων, αυτό γίνεται -έξυπνα- σε βουλγαρικά, αγγλικά ακόμη κι ελληνικά, ενώ από τη δικιά μας πλευρά δεν υπάρχουν ακόμη ούτε βασικές τουριστικές πινακίδες!
Την ίδια ώρα, η ακρίβεια αυτών των μηνών επιτάχυνε τη φθορά στην τοπική μας αγορά, αφού μέσα σε μερικές εβδομάδες αυξήθηκαν κατακόρυφα οι Κομοτηναίοι που έβαλαν τη Βουλγαρία στο καλεντάρι τους. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες με ουρές ακόμη και 2 χιλιομέτρων που σχηματίστηκαν μέσα στο τριήμερο στον κάθετο άξονα Μακάζα-Νυμφαία για είσοδο στη Βουλγαρία. Προφανώς οι ουρές ήταν τόσο μεγάλες, διότι δεκάδες ήταν και τα αυτοκίνητα Βαλκάνιων που επέστρεφαν μετά από τριήμερο στη χώρα μας.
Κοιτούν, δεν αντιδρούν πολιτικοί και φορείς
Τα χέρια ψηλά φαίνεται πως έχουν σηκώσει πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και φορείς. Καλές οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από όλους, καλές κι οι προθέσεις, αλλά οι ενέργειες φαίνονται εκ του αποτελέσματος αναιμικές κι αν μη τι άλλο κατώτερες των περιστάσεων.
Μία από τις ελάχιστες οργανωμένες προτάσεις, δηλαδή το ειδικό φορολογικό καθεστώς που είχε ζητήσει στα πρατήρια της Ροδόπης παλιότερα ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, επικαλούμενος αντίστοιχο ευρωπαϊκό παράδειγμα εφαρμογής -πρόταση στην οποία συμφώνησαν κι οι φορείς-, δεν προχώρησε ούτε όμως διεκδικήθηκε μαζικά από τις τοπικές δυνάμεις.
Η αγορά της Κομοτηνής απειλείται να γίνει… Ορεστιάδας, εάν δεν υπάρξουν άμεσα μαζικές αντιδράσεις, υπεράνω κομμάτων. Οι Ορεστιαδίτες ψωνίζουν ακόμη και τα πιο βασικά αγαθά κυρίως στην Αδριανούπολη, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Φ. Μυλωνά «είναι τέτοια η εκροή καταναλωτών προς τις γειτονικές χώρες, που αν μπορούσα να σας στείλω τώρα μια φωτογραφία από τους δρόμους της Ορεστιάδας, δεν θα πιστεύατε ότι είναι απόγευμα Μ. Πέμπτης, αλλά μια τυπική Κυριακή όπου τα καταστήματα είναι κλειστά. Η αγοραστική κίνηση είναι τόσο υποτονική που πολύ απλά… δεν υπάρχει».
Πηγή: xronos.gr